středa 2. prosince 2009

MJ koncert u Berlínské zdi, a proč se na něj zapomnělo?

 
Každý asi zaznamenal, že Německo oslavovalo 9.listopadu 20 let od pádu Berlínské zdi, jaký význam má tato událost pro fanoušky Michaela jacksona, a bohužel už ujen pro ně, a na co celý svět
už dávno zapomněl?
...přečtěte si Story, o HRDINOVI, o němž se v dnešních novinách těžko jen dočtete, a kterého jméno nevzpomene a nevysloví ani jeden z těch prezidentů, politiků a významných osobností, které se na dechberoucích oslavách pádu Berlínské zdi poplácávali po ramenou, zvedali ruce nad hlavy a navzájem si gratulovali, ke svým zásluhám...

...psal se rok 1988, když Michael ohromil tehdejší západní svět svým zvláštím rozhodnutím, a to, i přes výhružky tajné policie, zákazem veškerých koncertů a vystoupení vůbec po celém západním Německu, uspořádat svůj koncert hned v blíkosti Berlínské zdi...mělo to hned několik důvodů..tím prvním, byla samozdřejmě možnost lidí, kteří žili na druhé, té východní části zdi, aby díky vyvýšenému pódiu a možná taky tehdy příznivému počasí, mohli poslouchat jeho hudbu, která byla tehdy na východě považována za protipolitickou a západně orientovou, a tak jméno Michaela Jacksona figurovalo na předních místech režimem zakázaných interpretů.. a tím druhým, který zvedal tajnou policii a politické hodnostáře ze židlí, a o němž se hovořilo jen za zavřenými dveřmi, bylo záměr Mika poukázat na brutalitu a i nesmyslnost režimu, který rozdělil jeden národ, jedno město, rodiny a přátele, vysokou zdí, na dva rozdílné světy...a díky jeho popularitě a všude přítomným médiám, se takto i západní svět, lidi v Americe a třeba i na druhé straně zeměkoule dozvěděli, o osudech lidí utlačovaných komunistickou diktaturou, která jim bránila v základních lidských potřebách, jako je volnost pohybu, nebo jen možnost navštívit své rodiče, partnery, sourozence, spolužáky...na druhé straně zdi, kterou mezi nimi postavila vláda 13. srpna 1969, bez jejich vědomí, proti jejich vůli, a na dlouhých dvacet let tak rozdělila jednu zemi na východ, žíjící pod komunistickou nadvládou a západ, svobodně se rozvýjející, které ač kdysi byli jedním , spojoval je "výraz" Německo, na konci názvu jejich států...

...jestli pak dnešní generace němců ví, kdo stál za symbolicky se bortícím dominem, na místě kde kdysi stála Berlínská zeď... kolik významných osobností, vč. Michaela bylo zapomenuto, kdesi v dávné historii...snad jen U2 měli to štěstí, i když jejich jedna píseň zborcení zdi, asi nepomohla...

...lidé by se měli z historie a činů jiných poučit, a to právě NĚMCI, kteří dříve než ztihli Mikovi poděkovat za tento protipolitická akt, který napomohl ne v malé míře svobodě v jejich zemi, a který ač mu mohl profesně jen ublížit, nezaváhal zachovat se jako lidská bytost a poukázat na bezpráví...ztrahají dnes plakáty This is it v kině a přelepí je trasparenty "CHILD ABUSER"!



BERLÍN, 1988 - Tajná východoněmecká policie Stasi měla na mušce také amerického popového zpěváka Michaela Jacksona. Důvodem byl koncert, který u berlínské zdi uspořádal v roce 1988, rok a půl před pádem bariéry rozdělující Berlín.
Stasi se prý obávala možných nepokojů a také toho, že se mladí Němci z východu pokusí proniknout do zakázané zóny u Braniborské brány, aby poslouchali koncert, který se měl konat na druhé straně zdi, uvádí se v archivech tajné policie.
"Někteří mladí lidé se při této příležitosti chtějí střetnout s policií," píše se ve zprávě Stasi ze 4. května 1988, kde jsou jmenovitě uvedeni někteří z podezřelých.
Tajná služba v té době uvažovala o tom, že umožní mládeži koncert sledovat na stadionu. Tam měl být přenášen na obří obrazovku, avšak s dvouminutových zpožděním, aby bylo možno vysílání přerušit v případě "politické provokace" Západu. V takovém případě byla tajná policie připravena přímý přenos nahradit záznamem z jiného Jacksonova koncertu.
Nakonec Stasi od svého plánu upustila a policie brutálně rozehnala dav mladých lidí, kteří se u zdi onoho 19. června 1988 sešli, aby si koncert poslechli.

Žádné komentáře:

Okomentovat